Alles over uw wijk
feb
28
wo
online bijeenkomst Knips Rijnzichtbrug en Turfmarkt en verlegging busroutes
feb 28 @ 19:00 – 20:30

De gemeente organiseert een online bijeenkomst over de resultaten van het onderzoek naar de ‘knips’ Rijnzichtbrug en Turfmarkt en de verlegging van de busroutes van de Stationsweg Steenstraat naar de Morsweg. wil je meer weten over dit project kijk dan op: https://doemee.leiden.nl/nl-NL/projects/kruising-plesmanlaan-schipholweg-morssingel-morsweg-rijnzichtbrug-kruising-haagweg

Bijeenkomst bijwonen

We willen graag dat zoveel mogelijk inwoners en organisaties van Leiden deze bijeenkomst kunnen bijwonen. Daarnaast willen we de bijeenkomst graag opnemen zodat wie er niet bij kan zijn, deze later kan terugkijken. Daarom doen we de bijeenkomst digitaal.

U kunt zich tot 26 februari aanmelden voor de bijeenkomst via autoluw@leiden.nl. U ontvangt dan de link naar de bijeenkomst op 28 februari.

Achtergrond

De prachtige historische binnenstad van Leiden is niet gebouwd voor veel verkeer en geparkeerde auto’s. Omdat Leiden naar verwachting blijft groeien, moeten we actie ondernemen. Aan de hand van de Agenda Autoluwe Binnenstad maken we de binnenstad van Leiden stap voor stap groener, gezonder, aantrekkelijker en (verkeers)veiliger. Hiervoor zijn verkeersmaatregelen nodig die effect hebben op de doorstroming van verkeer en verkeersveiligheid in onze stad en regio. Gemeente Leiden heeft dit effect met een uitgebreid verkeersonderzoek en ontwerpstudies onderzocht en deelt nu graag de uitkomsten.

Verkeersonderzoek

In een vorige bijeenkomst is uiteengezet wat er in de eerste fase van het onderzoek gedaan is. In die fase hebben we onderzocht wat de gevolgen zijn voor het verkeer in de stad en regio. Hierbij hielden we rekening met bestemmingsverkeer en logistiek verkeer. Ook gaven de onderzoeksresultaten inzicht in de betrouwbaarheid en veiligheid van de nieuwe busroute. Verder is gekeken welke knelpunten door de verkeersmaatregelen ontstaan en welke oplossingen er daar voor zijn.

Het vervolgonderzoek is een verdiepingsslag op die knelpunten om te komen tot een eerste concept schetsontwerp per knelpunt. Deze concepten willen we graag aan u presenteren en vormen de basis voor het te nemen kaderbesluit. De verwachting is dat dit op 13 juni 2024 aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Hierna zal er per knelpunt een project worden gestart en de verdere uitwerking met bijbehorende participatie plaatsvinden. Zie voor het actuele vergaderschema de Gemeenteraad website. Meer informatie over inspreken op een besluit bij raadscommissies vindt u hier.

Video opname

We nemen de bijeenkomst op. Kunt u niet bij de bijeenkomst zijn, dan kunt u deze later bekijken. De video is vanaf 29 februari beschikbaar via Verkeersonderzoek Autoluwe Binnenstad.

Let op: Wilt u tijdens de bijeenkomst aanwezig zijn, maar heeft u bezwaar tegen de video opname? Zet u in dat geval tijdens de gehele bijeenkomst uw camera en microfoon uit.

Energiemarkt @ Speeltuinvereniging Morschkwartier
feb 28 @ 20:00 – 22:00
Energiemarkt @ Speeltuinvereniging Morschkwartier

Op 28 februari vanaf 20.00 uur organiseert de Wijkvereniging Lage Mors weer een Energiemarkt voor de wijk. Alle wijkbewoners kunnen hier informatie krijgen over het verduurzamen van hun woning: van isoleren tot zonnepanelen en warmtepompen. Plus: hoe gaan we van het gas af in deze wijk? Kunnen we deze dingen misschien ook samen regelen: meer kennis, met minder tijd en betere keuzes die we kunnen maken?

Kom dus op 28 februari naar de Energiemarkt, ook om andere buurtbewoners te horen en spreken die al een en ander gedaan hebben.

Programma:

– Buurtbewoner Tjeerd van Rij over het installeren van vloerisolatie: wat kwam hij tegen en wat heeft hij geleerd?

– Tweede Buurtbewoner

– Wethouder Yvonne van Delft vertelt over de plannen van de gemeente wat betreft energietransitie en warmtetransitie in de Lage Mors: hoe ziet de gemeente dat de Lage Mors van het gas af zal gaan?

– Presentatie Energiekit

– Markt met standjes van instanties waar je energie-advies op maat kan krijgen

 

mrt
3
zo
Dierenweide weer open!
mrt 3 @ 14:00 – 16:00
Dierenweide weer open!

De Dierenweide is weer op vanaf zondag 3maart elke woensdag- en zondagmiddag van 14.00-16.00 uur. Iedereen is dan weer welkom om geitjes, schapen, konijnen, kippen, cavia’s en ezels te komen knuffelen en verzorgen. Op zondag 3 maart is er extra leuks te beleven met drinnken en lekkers. Komen jullie ook?

mrt
6
wo
Dierenweide ook op woensdagmiddag weer open
mrt 6 @ 14:00 – 16:00
mrt
23
za
Nationale Opschoondag
mrt 23 hele dag

Nationale Opschoondag

Doen jullie weer mee met de opschoondag van onze Transvaalwijk, de Lage Mors en Hoge Mors? Een mooie gelegenheid om samen wat goeds te doen en leuke prijsjes te winnen.
Zet zaterdag 23 maart 2024 10:15-12:00 vast in je agenda! Dan maken we er weer zo’n mooie ochtend van.
Je kunt vast je interesse doorgeven. Wil je helpen met de organisatie (jurylid zijn, koffie/thee/lekkers regelen, enz.)? Stuur me even een berichtje of zet het in het formulier. Alle hulp is welkom! Laat hier je reactie achter.
Nina Horstra, ninahorstra@gmail.com